12. Annelies Van den Brande

36 jaar

Opgegroeid op de kinderboerderij als 'de dochter van boer Karl'... Ik kan elk kind zo'n plek aanraden om groot te worden :)   Zoveel ruimte om te spelen, wakker worden tussen de dieren en altijd andere kinderen in de buurt om mee te spelen. Het was nooit stil in huis, maar het was vooral een heel gezellige bende waar ik met zo'n warm gevoel aan terug denk. Als ik kijk hoe 'mijn thuis' er vandaag bij ligt, maakt me dat heel triest. Ik hoop dat Wilrijk snel terug die fantastische plek kan krijgen waar zoveel kinderen kwamen genieten van alles wat de boerderij te bieden had.  Nu ik zelf jonge mama ben van twee kleine schatten zou ik hen maar wat graag de leukste hoekjes en kantjes van de kinderboerderij laten zien!

Ik geloof in een wereld waar vrijheid en verantwoordelijkheid op een blinkende weegschaal in evenwicht staan. Als ik naar mijn peuters kijk, probeer ik hen te leren dat ze moeten opruimen wat ze rommelig hebben gemaakt. Mijn leerlingen wijs ik op hun kracht om eigen keuzes te maken en hun verantwoordelijkheid te nemen voor die keuzes. Opvoeden blijkt een vermoeiend boeiend proces waar ik soms zuchtend, maar vooral heel vaak glunderend naar sta te kijken. 

Groen is voor mij een logische keuze. Alles op de boerderij vertrok vanuit een evidente ecologische visie. Seizoensgroenten, waterzuivering, bewust omgaan met wat de natuur te bieden heeft, ... het is er met de paplepel in gegaan en daar ben ik bijzonder dankbaar voor.  Aan jou vraag ik: nemen we zélf onze verantwoordelijkheid om onze rommel op te ruimen of gaan we onze kinderen dat laten doen? De wereld heeft nu doeners nodig en ik geloof dat Groen de wereld mooier kan maken. Groen moet je dus niet alleen denken of voelen, maar vooral doen.