15. Ward De Pelseneer

70 jaar

Luisteren ... En praten met mensen; als het kan over sociale en ecologische rechtvaardigheid of over mijn kleinkinderen want daar doen we het toch ook voor?

Bij de Antwerpse Groene Senioren en bij Groen-Wilrijk vind ik medestanders om er echt iets aan te doen.

En er valt wel wat te doen: met de klimaatverandering staan we voor één van de grootste uitdagingen van deze tijd met mogelijk ongeziene migratiestromen en ontwrichte mensenlevens tot gevolg.

 

We zijn onvermijdelijk allen deel van het probleem. We kunnen er voor kiezen om ook een deel van de oplossing te zijn.

Mijn politieke belangstelling werd gewekt door de anti-autoritaire en democratiseringsbeweging van 1966. Mettertijd geraakten Corry en ik betrokken bij de Derde-Wereld-beweging. Toen we eind jaren 70 in de Antwerpse Kempen belandden, begonnen we in Zandhoven met een 11.11.11-comité en met een Wereldwinkel-groep en vingen met die groepen ook de eerste Afrikaanse vluchtelingen op, die daar aanbeland waren.

 

In 1982 richtten we samen met enkele vrienden de plaatselijke groep van Agalev op.

Toen onze kinderen na hun studies in Antwerpen bleven hangen, keerden we 7 jaar geleden terug naar Antwerpen.

In Wilrijk vonden we een huisje in een leuke straat waar we al snel aansluiting vonden bij de bewonersgroep. Op een dag stond Bert Weyts voor de deur met de vraag of we wilden bussen voor Groen. Zoals velen weten, kun je aan Bert niets weigeren als hij je iets vraagt. Later kwam hij nog eens langs met Luc Lamote: “Of ik niet een website voor de Antwerpse Groene Senioren wilde ontwerpen?” Zo belande ik bij dat “clubje” en werd ik me meer en meer bewust van het belang en het potentieel van senioren in de politiek.

 

Op de nieuwjaarsreceptie van de Groene Senioren geraakte ik in gesprek met Karl Van den Brande, Boer Karl van de Kinderboerderij, die me uitnodigde om eens een vergadering van Groen-Wilrijk bij te wonen.

Een toffe groep waar ik me direct thuis voelde en waarmee we misschien niet de grote wereldproblemen gaan oplossen maar waarmee we op districtsniveau wel iets kunnen in beweging zetten. We veroorzaken immers zelf, allemaal samen, de klimaatveranderingen. We kunnen er ook samen iets aan doen. Door bijvoorbeeld de manier waarop we ons verplaatsen te veranderen.

Toen we naar Wilrijk verhuisden, verkochten we onze auto, investeerden in een degelijke vouwfiets, waarmee we onze boodschappen doen en namen een abonnement op de Lijn. Dubbele winst, voor het milieu én voor onze portemonnee.

 

Ik zie mij eerder achter de schermen werken waar ik mij als ontwerper van visuele communicatie nuttig kan maken door teksten te schrijven en te redigeren of folders en posters te ontwerpen.